Grenzen

Als ik van Nederland naar België ga dan merk ik onmiddellijk dat ik een grens overga. De sfeer en de wegen zijn anders. Het werkt prikkelend en geeft stimulans in lichaam en geest. Zo anders is het  met een grens overschrijden van een ander. De sfeer veranderd en de woorden krijgen ongemerkt een andere toon. Er ontstaat vernauwing.

Toen ik net startte met yoga maakte ik er een sport van om de yogapose volgens de exacte instructie uit te voeren. Me nauwelijks bewust te zijn mijn fysieke en geestelijke vernauwing die ontstond. Toch was ik zeer content met het resultaat. De macho in mij genoot volop.

Na verloop van tijd kreeg ik inzicht in de werkelijke functie van een yogapose en realiseerde me dat respect voor lichaam en geest veel groter component aan bevrijding van gedachten en grenzen meebrengt.

Vaak vraag ik mij af van een ander of deze wel door heeft dat ze een grens aan het verleggen zijn. Een goed voorbeeld is het verhaal van de kikkers in een langzaam kokende pan die nauwelijks meer aanspraak maken op hun vecht of vlucht reactie. Je kunt door conform en angst voor verandering nauwelijks doorhebben dat je in een situatie verzeild bent geraakt in een grensoverschrijdend leven.

De grens bereiken? Wanneer geldt dit voor jou? Blijf jij vast zitten in de wat voor jou is afgebakend, ben jij de kikker in de kokende pan? Of kijk jij over de schutting en durf een groter geheel te zien? Ik leg dit uit: jij en ik zijn onderdeel van de aarde. De grond onder je is een grote bol vol leven en diversiteit.

Als ik omhoog kijk dan zie ik wolken en lucht. En voorbij de wolken en lucht is er een atmosfeer. En voorbij de atmosfeer is er de ruimte. Het is nauwelijks voor te stellen maar deze ruimte is onmetelijk. Onmetelijk groot. Zo groot dat het haast niet in een gedachte is vangen.

Ik daag je uit: zie een gedachte die je hebt niet als een gesloten en besloten veld. Maar een kans om voorbij deze gedachte te gaan en over de grenzen over te gaan naar het gevoel van onmetelijkheid. Je verbind jezelf met de onmetelijkheid van de ruimte om ons heen. Door je te verbinden met de ruimte om ons heen ontstaat er ruimte in jezelf.

yoga en meditatie Ajani-Yoga

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hallo, waar kan ik je meehelpen?